Geplaatst op Geef een reactie

Binnenkort in het assortiment, dagritmekaarten.

De afgelopen periode ben ik, dankzij mijn werk op de peutergroep, aan de slag gegaan met dagritmekaarten. Onze oude dagritmekaarten voldeden niet meer en ik heb toen besloten ze zelf te gaan schilderen. Omdat ik op een agrarisch kinderdagverblijf werk en daarnaast kinderyoga docent ben heb ik een paar leuke extra kaarten toegevoegd, die je normaal gesproken niet snel zal zien in een set dagritmekaarten. Wij gaan namelijk regelmatig met de kinderen naar de alpaca’s en spelen veel buiten in onze zeer ruime en groene speelweide. Hierdoor is deze set dagritmekaarten ook uitermate geschikt voor de VAK (Verenigde Agrarische Kinderopvang) ondernemer. Ook las ik, als kinderyoga docent, regelmatig een yoga momentje in op de peutergroep om even de rust te laten wederkeren. Daarnaast zitten er kaarten tussen die wij zelf niet gebruiken, zoals de kring. Ik ben erg tevreden over het resultaat en zal binnenkort deze leuke set aanbieden in de webshop. Hieronder nog iets meer uitleg over deze set dagritmekaarten.

Deze hele set bestaat uit 18 handgeschilderde kaarten en geeft helder en duidelijk een aantal dagactiviteiten weer. De kaarten zijn zeer geschikt voor de kinderopvang, maar kunnen ook worden gebruikt op school of thuis. Er is rekening gehouden met een veelvoud aan activiteiten, waardoor de set geschikt is voor vrijwel elk soort kinderopvang. Daarbij kunnen sommige kaarten op meerdere manieren worden geïnterpreteerd. De auto staat in de kinderopvang voor het ophaalmoment, maar kan thuis worden gebruikt voor uitjes met de auto. Kortom een hele leuke set, voor ieder moment. De kaarten die voorkomen in deze set zijn:

  • Spelmomenten: vrij spelen, lezen, kring, naar de dieren, buitenspelen, (voor)lezen, yoga, spel aan tafel, opruimen.
  • Eetmomenten: fruit eten, broodje, cracker eten, groente eten, koekje of soepstengel.
  • Wc moment: naar de wc, schone luier, handen wassen
  • Op pad: ophaalmoment, uitje met de auto

Lekker buiten spelen in de ruime speelweide, van de glijbaan of heerlijk in de zandbak wroeten. Ook zoeken we graag wormen die zich hebben verstopt onder de boomstammetjes.

Wat zijn dagritmekaarten?

Dagritmekaarten zijn een handig hulpmiddel om voor kinderen een voorspelbare en gestructureerde omgeving te creëren. Omdat ze helder weergeven hoe de dag gaat verlopen krijgen kinderen rust en duidelijkheid. Op elke kaart staat een taak of activiteit van de dag, deze hang je in chronologische volgorde op of zet je neer. Er zijn verschillende mogelijkheden. Zo kunnen de kaarten worden gebruikt met een woord of zin onder de afbeelding die de taak weergeeft, of met alleen de afbeelding. Het is van belang dat kinderen de afbeeldingen zelf op elk moment kunnen bekijken en zo zien bij welke taak ze zijn. Je kan dit verduidelijken door bijvoorbeeld een knijper op de afbeelding te bevestigen of door telkens een enkel afbeelding op een andere manier te accentueren. Wij hebben bijvoorbeeld de kaarten aan een randje hangen, waarop een schaap met kruiwagen alle kaartjes langsloopt. De kinderen mogen, zodra er een nieuwe activiteit start, het schaap verplaatsen. Hang of zet de kaarten in elk geval op een vaste en vrij toegankelijke plaats, zodat kinderen er altijd zelfstandig naartoe kunnen.

Wat zijn de voordelen van dagritmekaarten?

Iedereen die een groep kinderen onder zijn hoede heeft en gebruik maakt van een vast dagritme, kan dit dagritme visueel maken met dagritmekaarten. Maar ook thuis zijn er genoeg redenen om voor dagritmekaarten te kiezen.

  • Duidelijkheid: Kinderen vinden het fijn om vooraf te weten waar ze aan toe zijn en dankzij dagritmekaarten weten ze welke activiteiten er nog op het programma staan. Ze weten wat ze nu moeten doen, maar ook wat er nog gaat komen. Dit kunnen dagelijkse dingen zijn, zoals een broodje eten, middagdutje en handen wassen, maar ook buitenspelen of voorlezen.
  • Rust: Duidelijkheid door een voorspelbaar dagritme zorgt voor meer rust bij kinderen. Onduidelijkheid over wat er gaat komen is voor de meeste kinderen een onprettige ervaring. Door een vast en zichtbaar dagritme kan deze onrust weggenomen worden. Kinderen die weten waar ze aan toe zijn voelen zich over het algemeen blijer en vrijer.
  • (Zelf)vertrouwen: Een voorspelbare dag geeft kinderen vertrouwen. Dat bereik je niet alleen door de dag te plannen, maar vooral door alle dagen op elkaar te laten lijken. Zo leren kinderen wat de dag brengt en zullen ze de dagritmekaarten steeds minder nodig hebben. Zo ontstaat een emotioneel veilige omgeving, waardoor kinderen meer (zelf)vertrouwen krijgen.
  • Houvast: Sommige kinderen, met name kinderen met autisme, hebben meer behoefte aan duidelijkheid, rust en regelmaat dan andere kinderen. Daarnaast is het voor sommige kinderen ook duidelijker als activiteiten visueel worden weergegeven. De afbeeldingen op de dagritme kaarten kunnen hen hierbij ondersteunen en houvast geven gedurende de dag.

Benieuwd naar je mening.

Wij merken op de groep absoluut de voordelen van het gebruik van dagritmekaarten en hopen dat de nieuwe variant net zo in de smaak valt als de oude. Gebruiken jullie ook dagritme kaarten, dan ben ik benieuwd naar jullie ervaringen. Ook ben ik benieuwd wat je vind van de illustraties van mijn nieuwe dagritmekaarten. Laat je me het weten ? Als je interesse hebt in de set houdt dan vooral fb en insta in de gaten en de website, want daar zullen ze binnenkort verkrijgbaar zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *