Geplaatst op Geef een reactie

Geurherinnering in de kinderyoga studio om te gronden.

Geurenherinneringen hebben we waarschijnlijk allemaal al eens ervaren. Iemand loopt langs met het parfum dat jij als tiener droeg, of dat van je moeder en je hebt een instant zintuiglijke flashback naar vroeger. Ik had dit vanochtend nog, toen ik onder de douche mijn Neutrogena rainbath gebruikte. Deze geur brengt mij telkens weer terug naar de kleine douchecabine op het cruiseschip waar ik vroeger werkte. Zo ook het parfum Volupté van Oscar de la Renta. Ik kocht dit geurtje ooit op Cozumel in Mexico en spoot het voor het eerst op, al wandelend langs de boulevard. Zodra ik nu deze geur gebruik voel ik de zon op mijn huid en ben ik in gedachten meteen weer terug in Mexico. Dit is tevens de reden waarom ik deze producten altijd in huis heb, zodat ik doormiddel van geur deze mooie tijd weer levendig kan terugbrengen in mijn geheugen.

Hoe werkt dit?

Geur stimuleert het geheugen makkelijker dan elk ander zintuig. Dit is tevens aangetoond door de Amerikaanse psychologe Rachel Herz, die hier zelfs een aantal boeken over heeft geschreven. Zij liet tijdens een onderzoek proefpersonen herinneringen ophalen door de deelnemers eerst alleen woorden te laten te zien en later beelden, geluiden en geuren van hetzelfde onderwerp. Hieruit bleek dat de geuren een veel levendiger herinnering opriepen dan de woorden, beelden en geluiden.

De oorzaak hiervan zou zijn dat het geurcentrum in ons brein dichtbij het emotiecentrum ligt. Hierdoor kunnen we geuren relatief makkelijk en snel koppelen aan emoties, en dus ook herinneringen. Van deze kennis kunnen we gebruik maken binnen de kinderyoga, door bij binnenkomst al te zorgen dat het brein een geur koppelt aan yogatijd. Hierdoor begint het loslaten, ontspannen en gronden al bij de deur.

Waarom geuren inzetten tijdens de kinderyoga?

Nu je bovenstaande weet is het eenvoudig te verklaren waarom geur inzetten tijdens de kinderyoga een goed idee is. Wanneer je steeds dezelfde geur gebruikt in de yogastudio krijgt het kinderbrein meteen bij binnenkomst het signaal “het is yogatijd en ik mag even alles loslaten”. met als gevolg dat kinderen eerder en makkelijker gronden. Daarnaast kan je kiezen om geuren te gebruiken die voor een bepaalde stemming of gemoedstoestand zorgen, dit om het effect van gronden, ontspannen en loslaten nog eens te versterken. Het kinderbrein slaat deze geurherinnering op en die zal bij elke les worden versterkt. Door de koppeling van geur aan ontspanning en gronden kan dezelfde geur uiteindelijk ook in andere situaties ontspanning en rust brengen. Hierbij kan je denken aan een tiener yogales waarbij je examenvrees en faalangst behandeld. De geur die in het tienerbrein is gekoppeld aan ontspanning zou je dan aan het eind van de les mee kunnen geven zodat deze gebruikt kan worden ter ontspanning tijdens een examen of spannend moment. Dit kan worden meegegeven op bijvoorbeeld een watje in een klein potje of flesje, een voorbeeld van zo’n geurdoosje kan je hier vinden.

Geuren en geurmixen die je kan gebruiken tijdens de les

Er zijn vele soorten geuren die een heilzaam effect hebben op je gemoedstoestand. Deze kan je dan ook inzetten om de sfeer te bepalen in je kinderyoga studio, om een geurherinnering te creëren en om kinderen te laten ontspannen en gronden. Geur is heel persoonlijk en hoewel ik gek op lavendel ben, trok een peuter in mijn les haar neus hiervoor op en zei “juf, het stinkt”. Het is dan ook aan te raden om zelf hier en daar eens een snuffelsessie te doet en verschillende geuren of geurcombinaties uit te proberen. Hieronder staat een opsomming van de geuren die ik zelf gebruik en die tevens te koop zijn in de webshop.

Mijn eigen favoriete kinderyoga mix bestaat uit gelijke delen van onderstaande etherische oliën, die ik meng met water en een beetje alcohol. Deze doe ik in een sprayflesje en gebruik ik als studio spray. Ik gebruik deze spray trouwens zelf ook als slaapspray in de slaapkamer omdat hij kalmeert en ontzorgt. Een andere leuke bijkomstigheid is dat deze mix tevens insecten-werend is.

  • Roos-Geranium, ontspant en helpt loslaten.
  • Rode ceder, kalmerend en aardend.
  • Sinaasappel-Zoet, verblijd en geeft warmte.
  • Kruizemunt, zorgt voor goede focus.

Bovenstaande geuren kunnen ook los van elkaar gebruik of worden of samen met een andere geur. Ook onderstaande geuren hebben een positief effect op je gemoedstoestand.

  • Palmarosa, ontspant en harmoniseert.
  • Lavendel, kalmeert en brengt balans.

Je kunt hier voor elke geur een nog uitgebreidere omschrijving vinden.

Zelf aan de slag!

Als je zelf aan de slag wil, neem dan eens kijkje in de webshop waar al deze mooie etherische oliën verkrijgbaar zijn. Zo kan ook jij nieuwe geurherinneringen creëren in de yogastudio, waardoor kinderen nog beter kunnen ontspannen. Wees er snel bij want op=op. Daarnaast heb ik voor alle etherische oliën uit de webshop een mooie illustratie gemaakt. Deze illustraties zijn voor leden gratis te downloaden in mijn facebook groep DutchUnicorn kinderyoga kaarten. https://www.facebook.com/groups/217377260550138/

Deze kaarten zijn net als mijn kinderyoga kaarten dubbelzijdig, met uitleg welke positieve effecten de olie heeft en tips hoe de olie kan worden ingezet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *