Kinderyoga vormen

Yoga avonturen

Yoga avonturen stimuleren de belevingswereld en de fantasie. Tijdens een yoga avontuur combineer ik oefeningen met een doorlopend verhaal. Tijdens dit verhaal kunnen kinderen fantaseren, ontdekken en ontspannen. Er zijn een aantal vaste onderdelen die elkaar opvolgen binnen de les. Vaste onderdelen zijn onder andere gronden, waarbij een kind door contact te maken met de aarde letterlijk steviger in zijn schoenen staat. Tijdens het opwarmen wordt de bloedsomloop gestimuleerd zodat er minder kans is op blessures en dan volgen de houdingen. Dit zijn over het algemeen dierenhoudingen waarbij plezier en fantasie voorop staat. Ook samenspel is een vast onderdeel van een yoga avontuur, hierbij gaat het om verbinden, samenwerken en vertrouwen hebben in elkaar. Je kan dan denken aan hand in hand liedjes zingen, masseren of voorwerpen doorgeven. Met het ademspel leren kinderen wat hun ademhaling doet in verschillende situaties, we oefenen dit in alle eenvoud. Poes heeft een hoge rug op een inademing en blaast boos uit op een uitademing. We eindigen de les met een liggende meditatie, hiermee sluiten we de les op een rustige manier af, terwijl we de verbeeldingskracht en creativiteit stimuleren. Tijdens de meditatie geef ik ruimte voor eigen invulling zoals voelen, ruiken, zien en luisteren. Bekijk deze regenboog meditatie van Helen Purperhart maar eens om een beeld te krijgen. https://www.youtube.com/watch?v=3WnKCgvwjHA.

Dierentuin avontuur, na elke houding mochten de peuters het bijbehorende dier inkleuren.

Stippenyoga

Stippenyoga is een kinderyoga vorm waarbij de yoga les wordt gegeven op een klein rond yogamatje van 30 cm doorsnede, de yoga stip. De yoga stip geeft kinderen een duidelijke eigen plek waardoor ze makkelijker kunnen focussen en bij zichzelf blijven. Omdat de stip minder ruimte in beslag neemt als een yoga mat is deze kinderyoga vorm heel geschikt voor thuis, op het kinderdagverblijf of op school. Op de stip kunnen verschillende yoga vormen beoefend worden en daarnaast kan de stip gebruikt worden voor creatief spel. De stip kan symbool te staan voor ronde onderdelen binnen de les, zoals een stuur, de zon of de maan. Ook kan de stip gebruikt worden als paadje of om te worden doorgegeven met voeten of handen. Stippenyoga is een hele leuke yoga vorm voor jonge kinderen en deze yoga vorm zet ik zelf graag in tijdens mijn werk op de peutergroep.

Ouder-kind yoga

Ouder-kind yoga is een verbindende yoga vorm waarbij verbinding, plezier en samenwerking voorop staat. Ouder en kind leren samenwerken door verschillende oefeningen die de onderlinge band versterken. Je kind leert zo al op jonge leeftijd vertrouwen te hebben in een ander. Je hebt aandacht voor elkaar en maakt plezier. Bij deze yogavorm heb je dus echt even een momentje samen, waardoor een positieve onderlinge relatie ontstaat. Het is een les waarin de ouder ook weer even kind mag zijn en kan leren van het pure kind naast zich. Daarnaast worden voor zowel ouder als kind verschillende ontwikkelingsaspecten gestimuleerd. Denk hierbij aan motoriek, evenwicht, concentratie, creativiteit en ontspanning.

Ik heb gekozen voor ouder-peuter yoga omdat peuters een tomeloze energie en fantasie hebben. Daarnaast hecht een peuter nog erg aan de aanwezigheid van de ouders. Deze ouder-peuter lessen die ik geef zijn relatief vrije lessen, waarin veel mogelijk is. Het zijn lessen vol fantasie, rollenspel, dansen, klimmen en klauteren. Daarnaast zingen we veel om ook de taalontwikkeling te stimuleren. We eindigen elke les heel ontspannen samen liggend onder een dekentje.