Geplaatst op Geef een reactie

Nationale dag van de geboorte.

Elk jaar is het op 9 september de Nationale dag van de geboorte. Op deze dag vieren wij dat de meeste baby’s gezond worden geboren, maar staat we er tevens bij stil dat dit niet vanzelfsprekend is. In Nederland eindigt ongeveer 7% van de zwangerschappen in een vroeggeboorte, dit is wanneer een baby 3 weken voor de uitgerekende datum ter wereld komt. Vroeggeboren baby’s, ook wel prematuren hebben een verhoogd risico op gezondheidsproblemen en ontwikkelingsachterstanden omdat bij hun geboorte de longen en andere organen nog niet volledig gerijpt zijn. Gelukkig ondervinden niet alle prematuren deze gevolgen en groeien en bloeien de meeste baby’s zonder problemen op. Dus laten we vooral ook de geboorte vieren door de verbinding op te zoeken met je baby.

Verbinding na de geboorte.

Bij een vroeggeboorte kom je als ouders in een onverwachte rollercoaster terecht en spreek je dus niet alleen meer van een premature baby, maar ook van prematuur ouderschap. Deze stress kan een goede hechting in de weg staan, waardoor het herstel van emotionele verbinding met de baby nog belangrijker wordt. Vaak is hier in de ziekenhuis omgeving weinig ruimte voor, daarom hieronder enkele fijne baby yoga en babymassage tips om samen te verbinden in de thuissituatie.

Baby yoga en babymassage.

Met baby yoga en babymassage kan de band tussen ouder en kind enorm worden versterkt, deze verbinding heeft een positief effect op zowel ouders als kind. Bij de ouder werkt het stress verlagend en ontspannend, wat na een bevalling of stressvolle periode in het ziekenhuis heel waardevol is. Bij de baby worden meerdere aspecten gestimuleerd, waaronder het ontwikkeling van lichaamsbesef. gevoel van geborgenheid en soepele spieren. Lichamelijk inspanning zou daarnaast mogelijk zorgen voor de aanleg van sterkere verbindingen in de hersenen. Zou je baby yoga willen proberen dan kan ik je mijn babyyoga contrast kaarten zeker aanraden. Deze kaarten bevatten een achttal baby yoga oefeningen en kan je hier vinden. Een van de oefeningen is de ontspannende rikketik die ik graag met je deel.

Rikketik: Kom zitten op de grond, je baby ligt voor je op de rug. Maak oogcontact en gebruik je vingertoppen om zachtjes regen te laten neerkomen. Laat de regen heel rustig en zachtjes neerkomen, vanaf de kruin langs de zijkant van het hoofd, langs het lijfje naar benden tot aan de tenen.
Variatie baby’s jonger dan 3 maanden: Kom zitten in de kleermakerszit met je baby dicht tegen je aan, buik aan buik. Je baby ligt met het oor tegen je hart, dit is het gerikketik van de regen. Adem rustig in en uit terwijl je zachtjes heen en weer wiegt. Zing of neurie hierbij een liedje.

Indien je interesse hebt in babymassage kan ik je dit artikel uit “ouders van nu” aanraden. dan geef ik je alvast een paar fijne massageolie tips. Alvorens een olie te gebruiken is het verstandig een drupje uit te proberen in de knie- of elleboogholte, ontstaat er na 24-48 uur geen reactie dan is de olie veilig om te gebruiken.

  • Abrikozenpit olie: verstevigd het bindweefsel en helpt bij een schrale, gevoelige huis en kloven. daardoor is hij ook ideaal te gebruiken om tepelkloven te verzachten. Dan wel even afspoelen voor het voeden
  • Calendula olie: verzacht een gevoelige, geïrriteerde huid en ontspant. Daarbij helpt deze olie bij kleine wondjes en luieruitslag.
  • Kokos olie: werkt verkoelend, herstellend en verzachtend bij een droge of verbrande huid.
  • Saffloer olie: verzacht een gevoelige, geïrriteerde huid en wordt gemakkelijk opgenomen. Deze fijne basisolie is tevens verkrijgbaar in de webshop.

Zelf geurige babyolie maken.

Etherische olie is vaak te heftig voor de allerkleinsten. Om toch de positieve effecten van geurende kruiden en specerijen te kunnen benutten kan je zelf een geurige olie samenstellen. Dit doe je door aan 125 ml basisolie, zoals bijvoorbeeld “Saffloerolie” onderstaande ingrediënten (bij voorkeur biologisch) toe te voegen in een uitgekookte fles of pot. Dit laat je vervolgens 3 weken staan en schud je dagelijks. Na 3 weken zeef je het mengsel en filter je het door een koffiefilter of kaasdoek. Bewaar de olie bij voorkeur in een bruine fles. Probeer ook deze olie eerst uit op de huid van de baby.

  • Kamille olie: kalmeert, werkt krampstillend, pijnstillend en remt ontstekingen. Voeg 1 handvol gedroogde kamille toe.
  • Rozen olie: bevordert slaap, harmoniseert en desinfecteert. Voeg 1 handvol gedroogde rozenblaadjes toe.
  • Vanille olie: geeft rust en warmte, voor een evenwicht ig en geborgen gevoel. Voeg 2 ingesneden vanillestokjes toe.
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *