Wat en waarom

Wat doe ik?

Tijdens een kleuter yoga les gaan we op yoga avontuur met een ondersteunend verhaal. Dit kan een boswandeling zijn of een strandwandeling, maar we kunnen ook in onze jeep stappen en op safari gaan. De oefeningen die we doen zijn speelse houdingen die het verhaal als het ware vertellen. Wat ik belangrijk vind in mijn lessen is dat elk kind gezien mag worden, persoonlijke aandacht krijgt en zijn eigen unieke zelf mag zijn. Dit is tevens waarom ik ervoor kies mijn groepsgrootte op maximaal 6 kinderen te houden. Ik neem mijn leerlingen mee in een avontuurlijke kinderyoga wereld, vol mooie verhalen, leuke liedjes, beweging en pret, maar ook meditatie en stilte. Ik wil een plek creëren waar kinderen even alles los kunnen laten en mogen ontspannen, een plek waar ze leren in hun kracht te staan en in het hier en nu, een plek waar elk kind volledig zichzelf mag zijn. Mijn lessen draaien om plezier, verbinden en samenwerken. Competitie en perfectie horen niet thuis in mijn lessen en een houding verbeter ik alleen als deze onveilige is voor het lichaam, daarbij rekening houdend met de anatomie van kinderen.

Waarom kinderyoga?

Tijdens mijn stage zag ik hoeveel plezier de kinderen op de opvang hadden als de yoga juf langs kwam. Dit inspireerde mij om als pedagogisch medewerker yoga houdingen te introduceren op de peutergroep. Dit was voor mij echt een openbaring, de peuters waren zo enthousiast over de houdingen en liedjes dat ze deze zelfs thuis vol overgave nadeden. Daarnaast kon ik het op drukke momenten inzetten om even tot rust te komen. Deze ervaring heeft er dan ook toe geleid dat ik de opleiding tot kinderyoga docent bij Helen Purperhart ben gaan volgen. Daar leerde ik dat bij kinderyoga plezier voorop staat. Het doel is bewegen, ontspannen, fantaseren, ontdekken en verbinden, daarnaast is het een fijne manier om het zelfvertrouwen te vergroten door bijvoorbeeld affirmaties en visualisaties. Sterk zijn als een gorilla, onverzettelijk als een berg of verstillen als een steen. Het belangrijkste verschil met volwassen yoga is dat de focus ligt op plezier.

Kinderyoga is waardevol omdat:

  • Het de coördinatie, concentratie en het zelfvertrouwen vergroot.
  • Het de creativiteit, fantasie en het voorstellingsvermogen bevordert.
  • Het ontspanning en rust geeft.
  • Het een krachtig en flexibel lijf bevordert.
  • Ze spelenderwijs zichzelf en hun lijf leren kennen.
  • Ze zich bewuster worden van hun gedachtes en gevoelens.
  • Ze door visualisatie leren in hun kracht te staan of te verstillen.

Toekomst plannen

In de toekomst zal ik graag willen uitbreiden met andere lessen, zoals tieneryoga, baby yoga en/of lessen op scholen en kinderopvang. Workshops en kinderfeestjes zijn ook onderdeel van mijn toekomstdromen. Daarnaast heb ik als costumière ook veel leuke verkleed ideeën die ik op den duur wil gaan aanbieden in de webshop. Kortom, ik ben nog volop bezig vorm te geven aan mijn passie en mijn toekomstdroom om een fantasierijke kinderwereld te maken van DutchUnicorn.

Certificaten

Ik heb de volledige online opleiding gedaan bij de Yoga academie van Helen Purperhart en daarnaast een aantal losse modules die mij aanspraken. Deze modules zijn stippenyoga, baby-yoga, kindermeditatie en kinderyoga anatomie. Hieronder vind je het filmpje van mijn anatomie eindopdracht welke tevens leuke anatomie spelelementen bevat.

Filmpje eindopdracht kinderyoga anatomie